Umre
, kelime anlamı olarak ziyaret etmekmanasına gelir.
Umre ibadeti de Hac zamanı dışında, Müslümanların Kabe-i Şerif’i ve
etrafındaki kutsal bölgeleri ziyaret etmesidir.
Umre, Hac gibi farz bir ibadet değildir fakat Kur’an-ı Kerim’de de geçen yapılması makbul olan bir ziyarettir.
Bir Müslüman Umre yaptığı zaman Kabe-i Şerif’i, Kur’an-ı Kerim’in indirildiği, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) ile daha birçok peygamberin ayak bastığı kutsal toprakları görmeyi, o manevi havayı solumayı ve dünyanın dört bir yanından gelen din kardeşleriyle birlikte ibadet edebilmeyi sağlar.
“Haccı da umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır)sa fidye olarak ya oruç tutması ya sadaka vermesi ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah'a karşı gelmekten sakının ve Allah'ın cezasının çetin olduğunu bilin.”
Bakara Suresi, 196. Ayet
Hac ibadeti yılın belli dönemlerinde Zilhicce ayında gerçekleştirilen farz bir ibadet iken Umre, Hac mevsimi dışındaki zamanlarda yani neredeyse yılın hemen her zamanında yapılabilir.
Umre ibadeti İslam aleminde “küçük hac” olarak da anılır. Fakat bilmek gerekir ki Umre, Hac yerine geçen bir ibadet değildir. Hac yapan Müslüman’a “hacı” denirken Umre yapan Müslüman’a “ mutemir” denilmektedir.
Umre ibadetini “hacca hazırlık” olarak nitelendirenler de mevcuttur ki bunun sebebi, her iki ziyaretin de ibadetlerinin çok benzer olmasıdır. Böylece Umreye gitmiş bir mümin hac sırasında tecrübeli ve bilgili olacağı için ibadetlerine daha rahat yoğunlaşabilir.
Her ibadetin olduğu gibi Umre ibadetinin de farzları vardır. Umre ibadetinin farzları; ihramve tavaftır. Yani kutsal topraklara umre niyetiyle giden bir kişi eğer ki ihrama girmezse ya da Kabe’yi tavaf etmezse umre yapmış sayılmaz.
İhram şart olan farz iken tavaf rükünolan farzdır.
Umre ziyaretinde Sa’yyapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmakda umrenin vacipleridir.
Ø Çocuklar için ise öncelikli şart babasının refakatinde olmasıdır. Babası ile birlikte Mekke ve Medine’yi ziyaret edecek çocuklar için ayrıca nüfus müdürlüğünden 'Nüfus Kayıt Örneği'aslınınalınması gerekir
Ø Eşi ile birlikte umreye gidecek olan kadınlar nüfus müdürlüğünden Nüfus Kayıt Örneğiaslını almalıdır.
Ø Evli kadınlar eşleri ile birlikte gitmeyeceklerse eşlerinden, bekar kadınlar ise babalarından umreye gidebileceklerine dair muvafakatname almalı ve noterde tasdik ettirmelidirler. Muvafakatnameler noterlerde de bulunduğu için direkt notere giderek oradan bu işlemler halledilebilir.
Muvafakatname Örneği;
Ben …. …., eşim …. …. Umre yapmak üzere Suudi Arabistan’a (babası, oğlu,
yeğeni, amcası, dayısı, kayınbabası) …. …. ile gidip gelmesine muvafakat
ediyorum.
Umre başvurusu için daha detaylı bilgiye 444 6 111’i arayarak ulaşabilirsiniz.
Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, 2013 yılında çipli pasaport ile ilgili bir düzenleme yapmıştır. Bu sebeple de umre vizesine başvuracak kişilerin pasaportlarının kesinlikle çipli pasaport olması gerekmektedir.
Eğer pasaportunuz çipli değilse umre başvurusundan önce pasaportunuzu güncellemeniz gerekmektedir.
Evet, yeşil pasaportu olan vatandaşların da Suudi Arabistan Umre Vizesini alınmaları gerekmektedir.
Umre vizesi için pasaport işlemlerinin tamamı kişi tarafından yapılmalıdır. Pasaport işlemleri ve bu işlemlerin ücretleri umre fiyatına dahil değildir.
Umre fiyatları kalınacak gün sayısına göre (7-10-14-30 vb) ve hizmetlerin kalitesi göre belirlenir. Uçuş hizmeti, transfer araçlarının kalitesi ve transfer hizmeti, konaklama yapılacak oteller ve konaklama koşulları, gezi ve ziyaret programlarının içeriği ve kalitesi gibi çok sayıda faktör umre ücretlerinin belirlenmesinde etkindir. Ayrıca umre programlarının süresinin yanında umre dönemleri ve ilgili dönemde otellerde sunulan yemek hizmetleri gibi faktörler de umre fiyatlarında belirleyici diğer faktörlerdendir.
Umre tavaf namazı farz değildir ama vaciptir. Eğer bir mutemir umresini tam yapmak istiyorsa Kabe tavafından sonra kendisine vacip olan Tavaf namazını kılmalıdır, tavaf namazı kılmamak mekruh sayılır.
Tavafın tamamlanması için 7 şavttan oluşan Kabe tavafının hemen ardından tavaf namazı kılmak gerekir. Tavaf namazı kılmamak mekruh olduğu için Kabe tavafından sonra bilerek iki rekat tavaf namazını kılmayan kişi umresini batıl konuma düşürür.
Tavaf namazının mescit içinde Makam-ı İbrahim'in hemen arka tarafında kılınması makbuldür. Fakat mutemirler ön saflarda ya da Makam-ı İbrahimin herhangi bir yerinde dahi yer bulamadıkları durumlarda, mescit içerisinde başka bir yerde de tavaf namazlarını eda edebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus tavaf namazının kesinlikle Harem Bölgesi içerisindekılınması gerektiğidir.
2018 – 2019 için umre sezonu kapanmıştır. 2019 – 2020 sezonu için güncel umre fiyatları bu sayfada yayınlanacaktır. Umre ile ilgili tüm sorularınız için 444 6 111’i arayabilirsiniz. İlginize teşekkür ederiz.
Sultantepe Mah. Selmanıpak Cad. No:21/3
Üsküdar / İSTANBUL
Tel.: 444 6 111 (pbx) +90 216 343 1 343
Fax:+90 (216) 912 10 25
www.mealtur.com
meal@mealtur.com